petak, 23. prosinca 2016.

Intervju s učiteljicom Husnjak - o radu Volonterskog kluba, volontiranju i solidarnosti


"U našoj školi  postoje brojni primjeri iskazivanja solidarnosti i pomoći onima kojima je to potreba: vršnjačka podrška u savladavanju nastavnog gradiva, akcije zaštite okoliša i brige o životinjama, posjeti djeci u bolnicama..." izjavila je za blog Zvonec Jadranka Husnjak, jedna od koordinatorica Volonterskog kluba OŠ Antuna Mihanovića Klanjec

 
Kada je u našoj školi osnovan Volonterski klub?

- Volonterski klub je osnovan 20. veljače 2015. godine.


Zašto je on osnovan i tko ga je osnovao? Čime se bave članovi Volonterskog kluba, što ih okuplja ili povezuje?

- Volonterski rad izgrađuje osjećaj suosjećanja i solidarnosti s drugima  te omogućuje korisno i kreativno korištenje slobodnog vremena. Ima društvenu korist i dobrobit za zajednicu. Na osnivačkom skupu pristupnice je potpisao 21 učenik. Volonterski klub sudjeluje u humanitarnim akcijama koje provodi Zagorska liga za borbu protiv raka (tada naši volonteri prodaju narcise), zajedno s Crvenim križem sudjeluje u akciji "Solidarnost na djelu", na kraju nastavne godine provodi razmjenu udžbenika, jedno vrijeme volonteri-turistički vodiči mogli su provesti učenike-posjetitelje kroz Klanjec i pokazati im kulturne znamenitosti…


Tko vodi Klub?

- Koordinatorice u Klubu su učiteljice Jadranka Husnjak u Klanjcu te Mira Petek u Lučelnici.


Tko sve u njemu sudjeluje?

- U Volonterskom klubu sudjeluju svi učenici koji žele vlastitim primjerom pokazati da se  mogu uključiti u rad za svoju zajednicu, za opće dobro, kako bi jednog dana bili aktivni i odgovorni građani u svojim sredinama.


 Prosinac se često naziva mjesecom darivanja. Sprema li se Volonterski klub za kakve akcije prikupljanja pomoći potrebitima?

- Ove godine uključili smo se u 14. nacionalnu humanitarnu akciju Hrvatskog Caritasa  „Za 1000 radosti - Intervencija" pa ćemo  tako,  prodajom narukvica, kroz Caritasovu mrežu pomoći siromašnim obiteljima diljem Hrvatske.


Jeste li već  provodili ovakve akcije?

- Prošle godine volonterke, sada učenice sedmog razreda, posjetile su jedno domaćinstvo, odnijele  namirnice potrebne za blagdanske dane. Akciju smo nazvali "Ima li u našoj zajednici siromašnih i odbačenih".


Jeste za svoj rad ikada javno pohvaljeni?

- U našem Volonterskom klubu treba još puno raditi da bi postao prepoznatljiv i nezaobilazan pa će doći i do javne pohvale.


 Što je za vas solidarnost? Kada trebamo biti solidarni?

- U našoj školi  postoje brojni primjeri iskazivanja solidarnosti i pomoći onima kojima je to potreba: vršnjačka podrška u savladavanju nastavnog gradiva, akcije zaštite okoliša i brige o životinjama, posjeti djeci u bolnicama...



Što mladi dobivaju volontiranjem?

- Dobivaju samopoštovanje, prva profesionalna iskustva, korisno provođenje slobodnog vremena, vježbanje odgovornosti i emocionalno sazrijevanje.



Intervjuirao Valentino Repec.

Nema komentara:

Objavi komentar