ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

"Bilo bi dobro da se više dijeli" - intervju s klanječkim kuharom Stjepanom Tepešem




"Šteta što se toliko hrane baca... Ima finih jela koja bi neko dijete pojelo, a neko drugo ga samo uzme i baci. Bilo bi dobro da se više dijeli..." izjavio je klanječki kuhar u intervjuu s Nikom Sinković.



Kako se zovete i prezivate?

- Ja se zovem Stjepan Tepeš.


Gdje radite i što radite?

- Radim u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Klanjcu kao kuhar.


Koliko dugo radite ovaj posao?

- Ovaj posao radim 36 godina, od 1980. godine, a u školi u Klanjcu radim 19 godina.


Volite li kuhati?

- Da!


Što najradije kuhate?

- Pa nemam ništa posebno, volim sve kuhati!


Što najčešće kuhate u našoj školi?

- U našoj školi jedemo dosta različito - ima svega, od mliječnih obroka do mesnih obroka, variva ili namaza.


Kako radite meni?  

- Meni radimo tajnica, još jedan član i ja.


Vole li djeca to što skuhate?

- Pa zavisi kako koje jelo i kako koja djeca.


Pojedu li djeca to što skuhate?  

- Pa neka djeca jedu sve, neka djeca jedu lošije,slabije, zavisi što koje djete voli i kakve navike ima od kuće. Šteta što se toliko hrane baca s obzirom da ima puno gladne djece. Ima finih jela koja bi neko dijete pojelo, a neko drugo ga samo uzme i baci.


Mislite li da djeca znaju vrijednost hrane školske kuhinje?

- Pa to je teško reći, mislim da ne, da još nisu svjesni koliko im znači topli obrok.


Zašto je ta hrana u našoj školi vrijedna?

- Zato što djeca ne jedu samo sendviče i samo brzu hranu, nego jedu kuhano i zdravo.


Kako bismo mogli spriječiti rasipanje hrane?

- Bilo bi dobro da se više dijeli, da onaj koji nešto ne voli, svoj dio da prijatelju.


Što biste poručili djeci?

- Djeci bih poručio da jedu što raznovrsniju hranu, što više povrća te da izbjegavaju sendviče, grickalice i nezdravu hranu.















Intervjuirala: Nika Sinković
Tehnička podrška: Valentino Repec

Nema komentara:

Objavi komentar